For en kaffedrikker på jakt etter en kaffemaskin, kan det virke som en håpløs oppgave å manøvrere seg frem til en «riktig» type kaffemaskin – til jobbkaffe eller privat. Men frykt ikke, vi kan hjelpe deg.

I vår bransje snakkes det om kaffemaskin, kaffemaskiner, kaffetrakter, kaffeautomat, kaffeautomater, espressomaskin, espressomaskiner, kaffemaskiner med hele bønner, filterkaffe, pulverkaffe, instant kaffe, frysetørket kaffe mm. Kjært barn har mange navn, men vi er alle enige om at kaffe skal smake godt!

Det viktigste du skal tenke på, er hva slags kaffe du selv liker. Da er valg av kaffemaskin (kaffeautomat etc) det viktigste valget du tar. Velger du feil maskin, vil det sannsynligvis bety at du ikke kan lage nettopp den kaffe DU liker, selv med riktig kaffetype. Ikke la deg styre av hva “ekspertene” sier. Vi er av den oppfatning av at nettopp du er ekspert på hva du selv liker.

Ønsker du hele kaffebønner som kvernes der og da? Også kalt bean to cup (BTC). Her produseres det vi kaller «skandinavisk» kaffe (trakter/ presskanne), eller foretrekker du espresso (ES) brygget kaffe – kaffe som lager skum på toppen (crema) og som produseres ideelt sett på 9bar trykk, på vannet. Skum/Crema oppstår da vannet presser seg gjennom kaffen som er pakket som en hockey puck.

 1. Illustrasjon av Espressomaskin (ES) sett fra innsiden og eksempel fra yttersiden:

Tips innspill Kaffe skal smake godt!

2. Illustrasjon av Bean To Cup (BTC) sett fra innsiden og eksempel fra yttersiden:

Tips innspill Kaffe skal smake godt!

Nå lurer du kanskje på om det er stor forskjell i smak på disse to variantene? Og ja, det er det.

Med samme type og mengde kaffebønner på disse to variantene av kaffemaskiner (BTC & ES), vil smaken være totalt forskjellig.

En BTC maskin vil produsere en snill kaffe, både på smak og helse. En ES brygget kaffe, vil, hvis man ikke «jukser» (med å dempe trykket, samt grovmaler kaffen), ha kraftigere smak og inneholde, på grunn av trakteprosessen, skadelige fettstoffer- Les mer fra Forskning.no her.

En ES kaffe vil visuelt sett være mer innbydende, på grunn av cremaen på toppen.

Konklusjon

Ønsker du en mild og rundt kaffe? Da velger du BTC kaffemaskin. Er helse også viktig, benytter du BTC kaffemaskin med papirfilter. NB! Benytt nyfiber papir – altså hvitt papir for optimal smak.

Er du derimot opptatt av kraftig(ere) smak, velger du en espressomaskin. En mellomting kan selvfølgelig være å benytte espressobønner til en BTC kaffemaskin, eller så kan du kan lage americano (hvis du ikke er så opptatt av helsen), for å runde av en espressobrygget kopp. Americano lager du enkelt ved å lage en (1/3 kopp) kopp espresso for så tilsette 2/3 varmt vann. Da har du vannet ut en kraftig Sør-Europeisk kopp, tilpasset en «normal» Skandinavisk gane. Helsemessig vil en americano fortsatt inneholde fettstoffene som omtalt over. Les mer om americano her.

Tips innspill Kaffe skal smake godt!

Her kan du se tre av kaffemaskinene vi kan tilby dere som kunde

Andre varianter av kaffemaskiner er

 • Kapsel eller pods kaffemaskin
  • Minuset med disse maskinene er at de som regel er veldig dyre pr kopp og det er grunnen til at de prises pr kopp (og ikke pr kilo). Det er ikke unormalt med kilopriser på over 500NOK pr kg. Noen av kapslene trenger mye høyere trykk en de anbefalte 9bar. Det største minuset slik vi ser det, er miljøaspektet. Hamburg by forbyr bruk av kapselkaffe. Uthevet tekst kan du Google selv, så finner du årsaken til dette. Maskinene er enkle i bruk. I utgangspunktet er kapsler fylt med filtermalt kaffe. BTC og ES maskiner skal lage bedre kaffe enn en kapsel maskin. Dette forutsetter selvfølgelig at man justerer kaffen riktig på den valgte kaffemaskin man har.

 

 • Filtermalt kaffemaskin (FB maskiner)
  • Kaffemaskin som benytter filtermalt kaffe har dessverre ingen mulighet til å matche BTC kaffemaskinen. Da kaffen allerede er kvernet hos kaffeprodusenten vil enhver herlig lukt av kaffe, være årsak til mindre smak i koppen du drikker. Undersøkelser sier at kaffen mister ca 50% av smak og aroma så hurtig som 10 minutter etter at den er kvernet.

 

 • Instant kaffemaskin (IN maskiner)
  Instant, freezed dried eller pulver kaffe, er samme kaffe, bare med forskjellige navn. Pulverkaffe har mange positive egenskaper. Det samme gjelder for kaffemaskinene som mater ut kaffen. Med instant kaffemaskin vil du oppleve:
  • rask utmating av kaffe i kopper (instant kaffe)
  • lite vedlikehold
  • høy kapasitet (ca 1,6gr-2,2gr pr kopp mot 8-12gr på ES,BTC og FB maskiner)
  • Lavere pris på maskin (sammenliknet med kapasitet mot FB,BTC og ES maskiner)

Å finne riktig kaffe og kaffemaskin til bedriften kan være vanskelig. Jo flere ansatte, jo vanskeligere blir det å treffe alle.

Er det mulig for alle å like kaffen? Ja, mener vi.

Opptatt av god kaffe på jobben? Her kan du enkelt finne et bredt utvalg av kaffeautomater til bedrift kaffe:
Valg av kaffeautomat bedrift

Vi anbefaler deg å lese om vår «know how» vedrørende valg av riktig kaffeautomat til din bedrift. Kaffe skal smake godt!

Lykke til med valg av god kaffe på jobben!
Hilsen oss i

Kontakt oss for mer informasjon vedrørende kaffeautomat bedrift!